Deşi AA-ul nu este în sine un program de tratament al adicțiilor, el oferă un „program de recuperare”, aşa cum este el descris în capitolul V. din cartea de bază, „Alcoolicii Anonimi”.
Alcoolicii Anonimi ("AA") sunt cea mai eficientă asociație din domeniul tratării alcoolismului din toată lumea. Doi alcoolici cronici au fondat AA-ul în 1935 ca mod de a-şi menține propria abstinență. Ei şi-au dat seama că puteau să stea abstinenți ajutându-i pe alţii să stea abstinenți și, astfel, au inițiat metoda „grupului de suport” pe care o folosim şi azi. La puțin timp după ce au început întâlnirile, au apărut cei 12 paşi. Cei 12 paşi reflectă, pur şi simplu, modul în care primii membri ai AA-ului au descoperit abstinența. Conform Biroului General de Servicii al AA-ului, există peste 90.000 de grupuri de AA în lume și un total de peste 2,5 milioane de membri activi. În prezent, în România există 20 grupuri şi numărul lor e în continuă creştere.
Deşi AA-ul nu este în sine un program de tratament al adicțiilor, el oferă un „program de recuperare”, aşa cum este el descris în capitolul V. din cartea de bază, „Alcoolicii Anonimi”. Acest program gratuit îi oferă alcoolicului sau altei persoane dependente modalitățile de a găsi eliberarea din dependența lor de alcool. AA face asta prin oferirea unui set de principii spirituale, aşa cum sunt ele exprimate în cei 12 paşi, prin urmarea cărora persoana dependentă să îşi obțină şi păstreze abstinența. De asemenea, AA oferă şi sprijinul grupului „de egali” pentru menținerea abstinenței „zi-de-zi”. Cele mai multe programe de tratament pentru alcoolism şi dependența de droguri încurajează participarea pacienților la activitățile grupului AA pe parcursul şi după terminarea tratamentului.
© Floyd Frantz, Cum tratăm alcoolismul, Manual pentru uzul medicilor și preoţilor, Tipărit cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu, Ediție revizuită, traducere din limba engleză -Nicoleta Amariei şi Claudia Varga, Editura Renaşterea, Cluj-Napoca, 2009, ISBN 978-973-1714-55-4, pp. 74-75