Soție de alcoolic
De obicei, soțiile ascund copiilor căderile soțului.
„Tata este în comă alcoolică” devine „Tata lucrează până târziu”.
Acest gest de a ascunde faptul că tatăl este alcoolic, deși dă dovadă de noblețe, are o limită — aceea în care copiilor li se anulează emoțiile și li se falsifică realitatea, devenind astfel co-dependenți.
Pacientul, în acest caz, este de fapt soția. Ea este cea care trebuie să învețe cum să se protejeze emoțional, cum să iubească fără să preia întreaga povară, și cum să pună limite sănătoase.
Vindecarea ei emoțională și relațională poate accelera momentul în care soțul își recunoaște problema. Transformarea ei rupe lanțul disfuncțional dintre cei doi — lanț care, de multe ori, întreține (fără voie) consumul partenerului. Nu, soția nu este vinovată; alcoolismul este o boală. Dar putem alege cum ne raportăm la această boală: într-un mod sănătos sau într-un mod care ne rupe pe dinăuntru.
Adevărata schimbare începe cu tine. Când vezi clar că cel de lângă tine are nevoie de ajutor, e semnul că tu trebuie să-l ceri primul. Fă tu pasul spre terapie. Nu ca o renunțare, ci ca un act de putere. Pentru soțul, poate că va dori terapia, văzând vindecarea din tine.